Hoe ontstaat spierpijn.
Hoe ontstaat spierpijn
Spierkater?
Spierpijn na een training of na een dag hard werken hebben we allemaal wel eens gehad.
Meestal verdwijnt die na enkele dagen. Vaak hoor je opmerkingen als: “Hoe ontstaat spierpijn eigenlijk?”, “Mijn spierpijn is de tweede dag altijd het ergst” en “hoe komt het eigenlijk dat mijn spierpijn de tweede dag het ergst is?”
Spierpijn, ook wel Myalgie genoemd, bestaat in verschillende vormen en maten en is onder te verdelen in verschillende gradaties:
Spierruptuur, bijvoorbeeld een zweepslag.
Spierkneuzing, een beschadiging van de spier, bijvoorbeeld na een ongeluk.
Spierkramp, een onwillekeurig contractie van een spier of een gedeelte hiervan.
Spierpijn, als gevolg van een intensieve training.
Soorten spierpijn
Je kunt spierpijn ervaren tijdens je training of inspanning. Dit kan komen door melkzuurvorming (lactaat) in je spieren. Dit is echter wat anders dan de spierpijn die je hebt als je de volgende dag wakker wordt. Deze spierpijn wordt ook wel delayed onset muscle soreness (DOMS) of in het Nederlands een spierkater genoemd.
De symptomen die horen bij DOMS zijn: pijn bij activiteit van de spier en gevoeligheid bij aanraking.
Het aanspannen van een spier
Om goed te kunnen begrijpen hoe DOMS wordt verklaard, is het belangrijk dat we begrijpen op welke manieren een spier kan aanspannen. Het aanspannen of contractie geven van een spier kan op 3 verschillende manieren:
Bij Isometrische aanspanning wordt er kracht geleverd zonder dat de spier langer of korter wordt; er is dus geen beweging.
Bij een concentrische aanspanning wordt er meer kracht geleverd dan er weerstand is, wat resulteert in het verkorten van een spier.
Bij een excentrische aanspanning is de weerstand groter dan de kracht die geleverd wordt. Dit betekent dat de spier langer wordt.
DOMS treedt op wanneer er tijdens het trainen microscheurtjes ontstaan in de spiervezels van de spier die wordt aangesproken. Deze spierscheurtjes ontstaan vooral bij excentrische aanspanning. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het uitrekken van de spier terwijl er kracht wordt gezet.
Herstel
Als de spierscheurtjes zijn hersteld worden je spieren groter en sterker. Waarom is de spierpijn de tweede dag het ergst? Dat komt omdat het lichaam ongeveer 12 tot 24 uur na een training start met het herstelproces van de spier. Dit herstelproces wordt gestimuleerd door eiwitten en hormonen. Na 48 uur is dit proces op zijn hoogtepunt.
De kans op spierpijn verminderen
Om de kans op spierpijn te verkleinen, geven wij je aantal tips:
Zorg voor een goede warming up en cooling down en neem hiervoor de tijd! Op de website van Veiligheid.nl vindt je een voorbeeld van een goede warming up.
Let op je voeding na een training, denk hierbij bijvoorbeeld aan eiwitrijke voeding. De eiwitten zijn noodzakelijk voor herstel en opbouw van de spieren zodat je eventuele spierpijn kunt voorkomen of verminderen.
Boek een (sport)massage. Onderzoek wijst namelijk uit dat een (sport)massage de spierpijn intensiteit behoorlijk kan verminderen.
Een beetje spierpijn na een intensieve training is normaal en hoort bij het proces van het sterker worden van de spier. Houdt de spierpijn langer aan dan zeven tot tien dagen? Vraag dan een sportmasseur c.q. sportfysioherapeut om advies.